Copyright 2025 - Custom text here

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna

SERNIK CZEKOLADOWY Z NUTĄ CYNAMONU

 
 

SKŁADNIKI

MASA SEROWA:
  • 1,2 kg twarogu sernikowego*
  • 200 g cukru
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 jajka
  • 300 g słodzonej ciemnej czekolady - deserowej
  • 200 g śmietanki 36%
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
SPÓD:
  • 200 g kruchych ciasteczek kakaowych
  • 30 g masła
  • 1,5 łyżeczki cynamonu

PRZYGOTOWANIE

  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Dno formy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz wypuszczając papier na zewnątrz. Ciasteczka pokruszyć, wymieszać z roztopionym masłem i cynamonem. Masą wyłożyć na spód formy i dokładnie uklepać.
  • Ser zmiksować z cukrem, wanilią i mąką. W oddzielnej misce, przez 1 minutę, ubijać jajka, następnie wmiksować je w masę serową. Roztopić czekoladę w kąpieli wodnej razem z kakao, dodać do masy serowej i zmiksować. Na koniec dodać śmietanę i zmiksować do połączenia się składników.
  • Masę wyłożyć na spód i piec przez 60 minut. Studzić stopniowo. Schłodzić w lodówce bez obręczy przez całą noc.

WSKAZÓWKI

* Ten sernik pieczemy z twarogu sernikowego, gotowego, zmielonego (można połączyć pół na pół z mascarpone). Nie polecam zmielonego twarogu kupionego na wagę. Jest za kwaśny na połączenie go z czekoladą.

  • Sernik czekoladowy
f t g